Lite boktips

Har läst en del fotoböcker, de är aldrig försent att lära sig, och en del har varit bra och andra mindre bra.

Varför ska man då läsa böcker av fotografer som skriver om hur man ska göra istället för att göra de själv? Kan jämföra de med vilket annat yrke eller hobby som helst, kanske som en kock! Innan kändiskocken kom dit där han är idag så har dom säkert läst en del kokböcker eller recept.

De bästa är som alltid om man kan få chansen att gå som lärling eller medhjälpare och suga åt sig kunskaper och tekniker, då bygger man kunskap och får erfarenheter från grunden men har man inte den möjligheten och kanske inte har råd att köpa sig kunskapen på skolor/seminarier så är nog en bok inte så dumt.

Har ett boktips av David duChemin, Photoshop Lightroom från vision till förädling av dina bilder. Han har givit ut flera bra och läsvärda böcker men jag tipsar bara om en idag.  http://gallery.davidduchemin.com/ Intressant och lärorik där han inte bara försöker lära ut tekniken och reglagen i just det bildredigeringsprogrammet utan även skriver om vad han tänkte och vill förmedla med bilden!

Har ett tips till, skriven av en allmänläkare och vad han kallar sig själv amatörfotograf, han är en bättre fotograf än vad jag kan hoppas bli så amatör är nog en underskattning, George Barr, http://georgebarr.com/page0/page0.html  Han har givit ut ett par böcker, Kreativ fotografi: från inspiration till bild och Så tänker en fotograf.

Gemensamt för tipsen är att dom inte bara visar en speciell teknik eller är någon form av receptböcker, gör så här och så här så blir din bild bra utan att man även får följa med i tänket dom hade med bilden när dom tog den. De är minst lika intressant som redigeringstipsen som följer med.

De finns lika många sätt att ta en bild som de finns fotografer. Vissa anser att man ska ta den perfekta bilden redan i kameran och absolut inte får ändra eller redigera i efterhand medans andra knappt har ett fotografi att börja med utan bygger upp bilden i datorn.

Jag ligger nog närmare dom här fotograferna och de är nog därför jag tycker dom är bra. Båda två beskriver att dom har en tanke eller en känsla dom vill förmedla och det är den dom försöker jobba fram i redigeringen, kalla de manipulation men de dom försöker få fram är de dom såg och kände när dom tog fotot.

Nu får de vara slutsvamlat för idag, kallar de inte för bloggat för de är mest allmänt svammel och grumliga tankebanor!

//Anders

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: