Fotomässan 2011

Jaha, då var en av årets höjdpunkter för en fotonörd som mig avklarad, fotomässan 2011!

Är väl 2 trender nu när megapixel racet är avslutat, jo dom flesta tillverkarna har insett att vi behöver inte 40 miljoner pixlar, trend 1 är små systemkameror och trend 2 är hög ISO inställning!

Om vi tar trend 1 så kan jag förstå att man har sett en marknad för små lättskötta systemkameror för hur bra man än gör dom mest avancerade pocketkamerorna så har dom sina begränsningar. Bättre optik kostar även där och objektivet är litet, sitter fast på kameran och behöver en rätt avancerad förpackningsteknik för att få plats i kameran. Bättre då med ett utbytbart objektiv, enklare att tillverka och mer plats för elektroniken.

Men när dom visar kamerorna i tidningar och på mässor så varför envisas dom med att hänga dit de största/tyngsta objektivet dom har, de tar ju liksom bort vitsen med ett litet kamerahus, de blir så framtungt och svårt att hålla stadigt med de lilla greppet du får om huset så du behöver ett stativ också! Bättre då att visa dom med små kompakta objektiv så dom blir små och lätta, som de var tänkt från början.

Sen har vi trend 2, hög ISO med bildkvalitet, och den är betydligt vettigare tycker jag. Du kanske inte vill eller kan använda blixt i alla lägen, kan tänka mig att både natur och pressfotografer har nytta av att kunna öka ljuskänsligheten för att få snabbare slutartider. Vet att jag med min 1:a digitala systemkamera inte gärna gick över 400 i ISO för då såg bilderna på ren svenska för djäkliga ut. med min nuvarande använder jag gärna och ofta ISO 1600 eller högre. Med 1:a kameran så fick man gå in i redigeringen efteråt och försöka få bort färgbruset som blev med något program, problemet då var att de försvann lika mycket detaljer och skärpa som färgbrus.

De pratas mycket om bildstabilisering som en lösning om du vill fotografera i dåligt ljus men de är egentligen en helt annan sak  än att ställa upp ISO! De bildstabiliseringen hjälper till med är att ta bort rörelseoskärpan, darrningarna, som blir med lång slutartid och ska du fånga något som rör sig snabbt så vill du ofta ha kort tid så du fryser rörelsen.

Och så dagens höjdpunkt, jag lyckades klämma mig fram i Canons monter så jag fick klämma och känna på deras nya proffskamera. Canon EOS 1D X, de är något svårdefinierbart med saker som är byggda för proffsbruk utan att man tagit några genvägar. Jag kommer inte att ha råd med eller användning av den kameran, de är inget fel på den jag har, men drömma kostar inget!

//Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: