Redigering

Sitter och går igenom lite Gotlandsbilder, en kollega som undrar och vill eventuellt köpa någon, kul!

Den här passar inte in där men då kan jag lägga den här istället. En av dom tidigaste formarna av fyr och här kan man se varifrån ordet fyr kommer. Öppen korg i metall där man eldade,fyrade. Just den här står i Kovik strax utanför Klintehamn, där hembygdsföreningen byggt upp en fiskeby som de såg ut förr när bönderna på Gotland även fiskade för att klara uppehället. Kan rekommendera ett besök om och när ni besöker Gotland,  http://sites.google.com/site/koviksfiskerimuseum/kapellet. Lite mer om fyren, just den här typen kallas vippfyr av naturliga orsaker, den vippas ner när du behöver fylla på ved i fyrkorgen, och den sköttes ofta av någon äldre fiskare som inte kunde fiska själv längre mot en del av fångsten. Just den här i Kovik är även en ensfyr,  det finns en fyrkorg lägre placerad i strandlinjen och om man lägger fyrarna i linje så kommer du rakt och tryggt in i hamnen.

Har nämnt att jag är fyrnörd eller hur 😉

//Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: