Tankar!

Idag blir det inte ett inlägg med bild. Jag har semester och har bara laptopen med mig, visst har jag programmen i den också så de skulle gå att redigera men skärmen är en riktig lågprisvariant så trots kalibrering klarar den inte av att visa färger på rätt sätt tyvärr.  De är som vanligt, är man snål vid inköpet så blir de begränsningar i vad sakerna klarar av.

Jag är som säkert framgått här på sidan väldigt intresserad av fyrar och fotograferar sådana när jag kan, tar ofta en omväg för att få möjlighet att fotografera en fyr, men nu har jag funderat på att gå över till kyrkor istället!

Varför då kanske någon undrar? Jo av helt logistiska skäl, förr i tiden var de kyrkplikt vilket gjorde att de faktiskt fanns vägar där kyrkan byggdes så de är enkelt att ta sig till dom och dom är oftast utmärkta på kartan så de är enkelt att hitta. Nackdelen är att de finns väldigt många kyrkor runt om i landet.

Fyrar däremot, åtminstone om vi håller oss till  dom större angöringsfyrarna, finns de inte så många av så de är en fördel. Däremot så är dom inte alltid så lättillgängliga, de flesta äldre är visserligen byggda på land men av naturliga skäl så placerades dom så nära de farliga rev eller skär dom skulle varna för som möjligt så att ta sig fram till dom är inte helt enkelt. De är lika vanligt att de inte finns väg som att de finns, en del går inte att ta sig till utan båt, men långa promenader är något som hör till.

Som tur är så tycker jag om att fotografera natur, blommor, landskap och äldre saker/byggnader också och de brukar inte vara något problem med motiven på väg till eller från fyren.

Varför då mitt intresse för fyrar? De är något i den oftast utsatta platsen där dom finns och dom umbäranden dom som var fyrpersonal utsattes för. Samtidigt som de skulle ses till att fyren var tänd och fungerade med allt vad de innebar så förväntades dom sköta jordbruk och fiske för att försörja familjen med mat. Jo vi pratar familj med barn på små öar ute i havsbandet. De fanns även lärarinnor anställda på dom fyrplatser där de var större barnaskaror. Och sen är de just de där med platsen, de är oftast en riktigt storslagen vacker natur på platsen.

Jag kan säga att jag inte skulle ha något emot att tillbringa en längre tid på exempelvis Svenska högarna, Gotska sandön eller Stora Karlsö. Finns säkert en risk för lappsjuka innan man anpassat sig till lugnet och kommit ner i varv tillräckligt. Men för egen del så tror jag att de skulle passa mig rätt bra, med mina intressen,  att bo på en sådan plats och med dagens teknik blir man inte eremit, dom flesta av oss konverserar ändå mestadels via datorer och telefoner idag . Och de är inte längre eller svårare än att de går att träffas ändå. De svåra skulle möjligen bli att planera maten när de inte går att slinka in på affären när du blir sugen på något!

//Anders

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: