Tandläkarmottagning.

Jag kom hem från några dagars konstruktiv fortbildning i Boden i går så de är därför de varit lugnt på bloggen. Vi fick även möjligheten att göra ett mycket uppskattat besök med guidad tur på rödbergsfortet, en del av Bodens fästning och det är där i fortets tandläkarmottagning som jag fotograferat den här borren. Många får säkert rysningar i hela kroppen när ni ser en sådan här men jag kan inte annat än fascineras och beundra tekniken. Den här utrustningen var från 50 talet och då fanns inte dom små och lätta motorer vi har idag för att driva mindre smidiga utrustningar, som tandläkarborrar, utan motorn fick monteras separat och överföringen sköttes via linor och löphjul istället. De här är vackert som det nästan alltid blir där funktionen styr formen och tekniken, tänk er att få linan som driver borren att fungera med alla leder som krävs för att borren ska vara smidig och någorlunda lättarbetad de är ingen lätt uppgift direkt.

//Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: