Sista redigeringsläxan.

Gotland Furillen

De här blev min sista inlämnade bild i kursen jag gått, en bild från 2009 jag tog vid Furillen på Gotland. En nerlagd cementindustri som nu är ett otroligt flott och exklusivt hotell.

Vi fick som uppgift att ta med oss 2 bilder, ju svårare och mer olika desto bättre, för att lära oss att knyta ihop en berättelse i bilder. Och nu känner jag att de här inte går att förklara utan bild 2, de är ju en bildberättelse.

_MG_6762 Visby Anders 2

Här är alltså min andra bild, Visby i oktober, tanken som vi pratade oss fram till på kursen var en utställning på hembygdsgården i Slite eller om de var Furillen som handlar om Gotland utanför turistsäsongen. Hur som helst uppgiften är att knyta ihop bilderna på något sätt, en stående och en liggande, stad och landsbygd. De här är mitt förslag till att få bilderna att hänga ihop. Samma beskärning och toning på bilderna, jag ville få de att se ut som att dom har några år på nacken så där kommer både beskärning och åldrandet av bilderna in.

De är en del saker bortplockade i Visbybilden, tv-antenn, elskåp, bil, gårdsgatuskylt och några dekaler och affischer. Nu finns en del kvar som inte stämmer med tidskänslan jag försökt få fram i bilden, de mest utmärkande är väl klädseln på dom båda fotgängarna i bilden men även brevlådan i vänsterkanten som är något som vi som besökt Visby har sett. De här är inte en miss från min sida som ni kanske tror nu utan ett sätt att kanske fånga betraktaren, en snabb blick så är de en gammal bild men förhoppningen är att de undermedvetna registrerar att de är något som inte stämmer och då lyckas jag förhoppningsvis få till en andra noggrannare titt på bilden. Hittar du ett ”fel” som betraktare så kommer du att fortsätta leta.

//Anders

 

 

18 tankar om “Sista redigeringsläxan.

   • Som svar på din fråga, nej jag använder inte inpaint utan dom verktyg som finns i photoshop för att ta bort saker i bilder. Jo jag vet att iphoto finns i min Mac och de fungerar säkert utmärkt men jag har använt och byggt upp en kunskapsbank om photoshop och lightroom i snart 10 år så mitt redigeringsflöde från inport med säkerhetskopiering till utskrift och leverans av färdig bild bygger på det. Photoshop har precis som lightroom begränsningar men tillsammans är dom toppen!

   • Tack, jag är riktigt imponerad över hur allt bara flyter på i Mac inklusive redigeringsprogrammen från Adobe. De är inte konstigt att 99,99% av dom som jobbar professionellt med bildbehandling använder just den kombinationen.
    De enda jag ångrar är att jag inte bytte till Mac tidigare.
    /Anders

   • Hej.
    Den finns säkert på någon hårddisk jag skickar över den om jag hittar den.
    Ja att se att horisonten lutade gjorde man inte med ögat, de var havshorisont, utan de fick han mäta sig fram till i photoshop och eftersom de var obrutet hav med solnedgång med lite sjögång så beror nog resultatet mera på hur och var du mäter.
    Tar inte kritik från sådana personer på allvar numera, de är synd bara att dom ägnar så mycket tid åt att leta fel i andras bilder så att dom inte hinner ta några egna bara.

    //Anders

   • Framför allt tycker jag att det är ett typexempel på missriktad auktoritet… de undervisar kanske för att de bara kan det tekniska, känslan är det som jag tycker bör ‘dominera’. Dessutom gillar de kanske att trycka ner sina elever… tyvärr är inte alla starka nog att stå emot…

    Iréne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: