Steam!

_MG_9332-Steaming

En bild från en trevlig utflykt med Nynäshamns Järnvägsmuseums ångtåg till julmarknaden i Nynäshamn den 8/12. Jag kan säga att de var populärt och fullsatt, dom är inte bara trevliga utan dom luktar även gott dom här gamla ångloken. Lite fakta om loket.

NJM:s E 1189 levererades från Nydqvist & Holm AB (NOHAB), i Trollhättan år 1914 med tillverkarnummer 1023. Loket byggdes aldrig om med främre löpaxel utan är fortfarande ett rent E-lok. Loket fick ny ångpanna ilagd (typ E/S2) så sent som vid revision ( Klass:1A) i mars 1959 i Tillberga. Pannan är tillverkad vid Motala verkstad och har pannummer 2548. Loket var i tjänst till hösten 1966 och avställdes som beredskapslok för militära ändamål den 3 november 1967. Som beredskapslok hamnade det i ett lokhus vid Vojmån längs Inlandsbanan. Loket hämtades ur skjulet i Vojmån år 1991 till Vännes för att senare transporteras till Grängesberg där det stod till år 1994 då föreningen får loket som deposition från Sveriges Järnvägsmuseum och transporterar loket till Nynäsgård och samma år kan NJM ta loket i drift. År 1998 kunde NJM överta ägandet från Sveriges Järnvägsmuseum genom en bytesaffär.

//Anders

3 tankar om “Steam!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: