Torkställningar

_MG_9509-Hangers

Avslutar året med en konst(ig) bild från fiskeläget Tomtbod på östra Gotland. Hängställning för fiskenäten, direkt när jag såg dom så visste jag att jag var tvungen att försöka fånga dom med rätt känsla på bild.

Hur var de nu de här med konst eller konstig bild förutom motivet då? De kanske inte verkar så men de ligger mer arbete bakom än vad som syns för att få fram de jag ville i bilden, jag har bland annat använt Silver Efex Pro 2. Men bilden är ju inte svartvit eller? För er som inte använt de så är de ett plug-in program för svartvit konvertering i Adobes redigeringsprogram.

Och nej, bilden är inte svartvit, gräset fram till stenmuren är originalredigeringen men resten inklusive ställningarna är 44% svartvita för att få fram känslan och kontrasten jag ville. De var en blåsig, kall dag och de är vad jag försökt få fram, stenmuren och ställningen kändes så här grå när jag stod där men på bilden blev dom lite för varma i tonen. De hade säkert fungerat att få fram känslan jag ville ha i bilden utan att göra som jag gjorde men de här var mitt sätt och de fungerar för mig. De är trots allt en av mina vanliga konstiga bilder med ett konstigt motiv så varför inte blanda in lite svartvitt i färgen?

Gott nytt år på er alla.

//Anders

5 tankar om “Torkställningar

 1. Eftersom du tog dig för att berätta hur du tänkt med bilden tänkte jag att du kanske hade velat ha lite respons. Jag kan inte ge dig en konkret konstruktiv kritik, trots att jag snobbigt nog 😉 är mycket konstnärligt lagd. Men jag är inte skolad (vilket var ett dumt val jag gjorde en gång i min ungdom) Jag har jobbat en del med etablerade konstnärer och vet att en bild kan ta otroligt mycket tid och engagemang. Själv gör jag hellre grejer för att jag vill och inte för att nån bett mig, även om det har hänt. Jag stressas i min vardag eftersom jag ofta ser motiv lite varstans men dem motar jag helst bort för att slippa den där ständiga känslan av linjer och former som är störande. Detta gäller alltså inte bara i bildkonst som t ex foton, utan mitt synfält 😉
  Jag har inte jobbat så mycket med photoshop de senaste åren, och föredrar hur som helst att jobba med vector före pixelgrafik och det blir mer serieteckning än nåt tjusigt ovanför vardagsrumssoffan

  Silverfiltren verkar plocka fram lystern och förstärka svärtan eller har jag fel? *nyfiken på skillnaden*

  Tbx till ditt motiv. Är säker på att de där fiskarna inte bara har satt upp dem på måfå, hantverk inom bruksområden är ofta mycket vackert utformade, det krävs ett konstnärligt öga för att bli mästerlig inom sitt skrå – det ver ju alla 😉 Det ser verkligen ut som en installation. Jag är förtjust i konstinstallationer överlag och jag tror att du lyckats få fram känslan mycket bra. Gott slut på det gamla året och hoppas att 2014 ska medföra all slags lycka för dig och ditt konstnärsskap!
  /Lene

  • Tack! Jag har inte provat om de fungerar i LR 5, än. Jag visste inte ens att jag skulle göra så här innan jag provade, de brukar vara så för mig. Börjar på ett sätt men bilden vill något annat. 😉
   Gott Nytt (foto)År till dig också!

 2. Mycket konstnärligt och snyggt foto blev det, hur du nu än gjorde. Jag tror inte att jag begriper riktigt eftersom jag inte har gett mig in på på sånt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: